
Jej stuletnie dzieje związane są z losami przedwojennej Polski: eleganckie lata dwudzieste, szalona atmosfera lat trzydziestych. Ten najbardziej luksusowy lokal tamtych czasów był świadkiem wystawnych rautów, niezliczonych przyjęć i towarzyskich spotkań. Miejsce ulubione przez bywalców salonów oraz artystyczną bohemę owych lat: bawił tu Jan Kiepura, gościli Karol Szymanowski i Artur Rubinstein.
Restauracja Monopol to kuchnia polska w nowatorskim ujęciu i niespotykanych aranżacjach. Zmieniająca się wraz z porami roku karta dań, nawiązuje do starych, sprawdzonych receptur, nadając im jednocześnie współczesny charakter. Szlachetność wnętrz i różnorodność smaków proponowanych w hotelowej restauracji sprawiają, iż spędzone w niej chwile na długo pozostają w pamięci.
Szef Kuchni – Mariusz Kozak
Swoją karierę rozpoczął na Westminster Kingsway Collage gdzie ukończył studia na kierunku Professional Chef Diploma. Przez 8 lat zdobywał doświadczenie w renomowanych restauracjach w Londynie pracując w m.in w restauracji Gordona Ramseya oraz takimi szefami jak Marcellin Marc, Monica Galetti. W Polsce swoją karierę kontynuował w Brasserie Warszawskiej oraz Food Art Gallery jako szef kuchni.
Najbardziej ceni sobie kuchnię francuską, przede wszystkim za technikę gotowania, wyrafinowane połączenia smaków oraz elegancję. Swoje inspiracje czerpie z podróży, codziennych zdarzeń oraz fachowej literatury. Nie wyobraża sobie biblioteki bez Larousse -najlepszej encyklopedii gastronomicznej na świecie.

Kontakt
H. Modrzejewskiej 2, Wrocław
ristorante.wroclaw@hotel.com.pl
+ 48 71 77 23 780