
Elegancka Restauracja Monopol, zlokalizowana w samym sercu Starych Katowic, jest idealnym miejscem na biznesowy lunch.
Wystrój restauracji utrzymany jest w klimacie art deco w stylu lat dwudziestych i trzydziestych. Ściany zdobią czarno-białe fotogramy dawnego Śląska. Tworzy to niepowtarzalny klimat wspomnienia świata, którego już nie ma.
Wielkim atutem tego miejsca jest również bogata karta win włoskich, która zadowoli największego znawcę.
Szef Kuchni – Przemysław Budziński
15 lat pracuje jako kucharz, szef kuchni. Pracował za granicą w 4 i 5 gwiazdowych Hotelach.
W Polsce szkolił się u najlepszych, szlifując swój fach między innymi u Wojciecha Modesta Amaro, Krzysztofa Rabka i Dariusza Barańskiego. Szczególnie ten ostatni jest dla niego wielką inspiracją.
Zdobywca dwóch czapek w żółtym przewodniku Gault & Milau. Laureat konkursu gastronomicznego „Wine & Food Noble Night”.
Jego druga pasja to cukiernictwo. W kuchni ceni dobry produkt, różne techniki.

Kontakt
Dworcowa 5, Katowice
monopol@hotel.com.pl
+48 32 782 82 82