
Elegancka restauracja, mieszcząca się na dawnym podworcu, przykryta wielkim szklanym dachem, jest warta odwiedzenia nie tylko z racji walorów kulinarnych. Imponująca stalowa konstrukcja, wkomponowana w stare ceglane mury, jest odważnym połączeniem tradycji Śląska z nowoczesnymi trendami architektonicznymi.
Cristallo oferuje bogactwo smaków i aromatów Italii. Współtwórcami propozycji kulinarnych są włoscy mistrzowie kuchni, a także polscy kucharze, którzy zdobywali swe umiejętności na Półwyspie Apenińskim. Menu zmienia się wraz z porami roku. Wiosną królują nowalijki, latem szparagi i karczochy. Jesienią i zimą proponowane są dary lasu i dziczyzna. Bogata karta win włoskich zachwyci najbardziej wyrafinowanych miłośników i smakoszy.
Szef Kuchni – Tomasz Modzelewski
Tomasz Modzelewski
Pochodzi z Wrocławia. Pasję do gotowania wyniósł z domu rodzinnego. Idąc w ślady rodziców postanowił kształcić się w szkole gastronomicznej. Tak zaczęła się jego przygoda życia, która trwa do dziś.
Przez ponad dekadę zdobywał doświadczenie pod okiem uznanych szefów kuchni w Polsce, szlifując swoje umiejętności i kształtującą swoją ideę sztuki kulinarnej. Drogi kariery zaniosły go z rodzinnego Wrocławia do Krakowa, a dalej do Katowic, gdzie pozostał do teraz. Restaurację Monopol zna jak nikt inny. Do zespołu kucharzy dołączył w 2015 roku. Od 2019 roku pełni funkcję Szefa Kuchni.
W pracy stawia przede wszystkim na klasykę, choć nie odżegnuję się od eksperymentów. Jego ulubionym produktem są ryby i owoce morza. Od lat pozostaje wierny idei slow food.
Jego życie zawodowe przekłada się również na życie prywatne, gdzie stawia raczej na konstruowanie – jego ukrytą pasją jest majsterkowanie, a po godzinach relaksuje się doglądając warzyw z własnego ogródka.

Kontakt
Dworcowa 5, Katowice
monopol@hotel.com.pl
+48 32 782 82 82