Elegancka restauracja, mieszcząca się na dawnym podworcu, przykryta wielkim szklanym dachem, jest warta odwiedzenia nie tylko z racji walorów kulinarnych. Imponująca stalowa konstrukcja, wkomponowana w stare ceglane mury, jest odważnym połączeniem tradycji Śląska z nowoczesnymi trendami architektonicznymi.

Cristallo oferuje bogactwo smaków i aromatów Italii. Współtwórcami propozycji kulinarnych są włoscy mistrzowie kuchni, a także polscy kucharze, którzy zdobywali swe umiejętności na Półwyspie Apenińskim. Menu zmienia się wraz z porami roku. Wiosną królują nowalijki, latem szparagi i karczochy. Jesienią i zimą proponowane są dary lasu i dziczyzna. Bogata karta win włoskich zachwyci najbardziej wyrafinowanych miłośników i smakoszy.

Szef Kuchni – Jakub Biskup

Jakub Biskup, pochodzi i mieszka w Katowicach.

Absolwent najlepszej śląskiej szkoły gastronomicznej. Doświadczenie zdobywał początkowo w dobrych katowickich restauracjach, po czym zdecydował się na wyjazd do Londynu gdzie przez 5 lat przy boku znamienitych Szefów Kuchni zdobywał kolejne doświadczenia.

Po powrocie do kraju podjął pracę w jedynym 5* katowickim Hotelu MONOPOL, gdzie w ciągu kilku zaledwie miesięcy awansował na stanowisko Szefa Kuchni.

Ceni dobry produkt, w kuchni kładzie duży nacisk na sezonowość i nietuzinkowość. Jego dania cechuje odważne zestawienie smaków i estetyka. W kuchni najbardziej ceni dobrą, solidną współpracę całego zespołu sam dając tego doskonały przykład.

Motto które mu przyświeca na co dzień: „ Zacznij od siebie. Zrób wszystko, co możesz, z tym, co masz, tam, gdzie jesteś”

GALERIA

Kontakt

Dworcowa 5, Katowice
monopol@lr.ewosoft24.pl
+48 32 782 82 82

Korzystając z serwisu zgadzasz się na korzystanie z plików cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close