
Elegancka restauracja, mieszcząca się na dawnym podworcu, przykryta wielkim szklanym dachem, jest warta odwiedzenia nie tylko z racji walorów kulinarnych. Imponująca stalowa konstrukcja, wkomponowana w stare ceglane mury, jest odważnym połączeniem tradycji Śląska z nowoczesnymi trendami architektonicznymi.
Cristallo oferuje bogactwo smaków i aromatów Italii. Współtwórcami propozycji kulinarnych są włoscy mistrzowie kuchni, a także polscy kucharze, którzy zdobywali swe umiejętności na Półwyspie Apenińskim. Menu zmienia się wraz z porami roku. Wiosną królują nowalijki, latem szparagi i karczochy. Jesienią i zimą proponowane są dary lasu i dziczyzna. Bogata karta win włoskich zachwyci najbardziej wyrafinowanych miłośników i smakoszy.
Szef Kuchni – Przemysław Budziński
15 lat pracuje jako kucharz, szef kuchni. Pracował za granicą w 4 i 5 gwiazdowych Hotelach.
W Polsce szkolił się u najlepszych, szlifując swój fach między innymi u Wojciecha Modesta Amaro, Krzysztofa Rabka i Dariusza Barańskiego. Szczególnie ten ostatni jest dla niego wielką inspiracją.
Zdobywca dwóch czapek w żółtym przewodniku Gault & Milau. Laureat konkursu gastronomicznego „Wine & Food Noble Night”.
Jego druga pasja to cukiernictwo. W kuchni ceni dobry produkt, różne techniki.

Kontakt
Dworcowa 5, Katowice
monopol@hotel.com.pl
+48 32 782 82 82