

Restauracja „Amarone” to hołd złożony włoskiemu stylowi. Architektura sklepień, marmurów i szklanego dachu przypomina do złudzenia uliczki urokliwej Italii. Pierwsze menu układał gwiazdkowy Szef – Alfredo Chiocchetti, który w swoi czasie był prekursorem włoskiej kuchni na tym poziomie w Krakowie. Lekki, świeży, pełny prostoty, ale skomponowany z najwyższej jakości produktów.
Dzisiaj „Ristorante Amarone” to część jednej Restauracji – „Pod Różą”, która ma swoją markę i renomę. Dzięki tym wartościom udało się stworzyć w tym miejscu wyjątkowo autorską kuchnię, która miesza style i łączy kulinarne trendy. Wyjątkowe miejsce na wielodaniowe degustacje połączone
ze smakowaniem fantastycznych win. Tutejsza „Vinoteka” to miejsce – fenomen na mapie Starego Miasta. Może tutaj zorganizować wyjątkowe kameralna spotkania z autoryzowanym menu w towarzystwie ponad 300 gatunków najlepszych win.
Szef Kuchni – Miłosz Grabowski
Kuchnia Miłosza Grabowskiego – to pełne niespodzianek połączenia smaków zbudowane na klasycznych fundamentach. Warsztatu uczył się od najlepszych w Londynie. Współpracował z takimi tuzami kuchni jak Gordon Ramsay, czy Szefowa Clare Smyth. 2-gwiazdkowy Szef Arnauld Bignon – dał Mu fantastyczną szkołę klasycznej kuchni francuskiej, osobiście doceniając talent i zaangażowanie.
Miłosz doskonale wie, czym jest ciężka praca z Mistrzami w swojej dziedzinie. Jest także pasjonatem wiedzy. Zawsze stara się wykraczać poza konwencje, choć ceni sobie pokorę.
10 lat w spędzonych w najbardziej prestiżowych miejscach Londyńskiej gastronomii dodało mu pewności siebie w tworzeniu autorskich pomysłów, które dzisiaj ma zamiar wykorzystywać w rodzimej kuchni. Entuzjazm i zapał sprawiają, że styl pracy Miłosza szybko zostaje zauważany.

Kontakt
Floriańska 14, Kraków
ristorante@hotel.com.pl
+48 12 424 33 81