Jej stuletnie dzieje związane są z losami przedwojennej Polski: eleganckie lata dwudzieste, szalona atmosfera lat trzydziestych.

Ten najbardziej luksusowy lokal tamtych czasów był świadkiem wystawnych rautów, niezliczonych przyjęć i towarzyskich spotkań.

Miejsce ulubione przez bywalców salonów oraz artystyczną bohemę owych lat: bawił tu Jan Kiepura, gościli Karol Szymanowski i Artur Rubinstein.

Restauracja Monopol to kuchnia polska w nowatorskim ujęciu i niespotykanych aranżacjach. Zmieniająca się wraz z porami roku karta dań, nawiązuje do starych, sprawdzonych receptur, nadając im jednocześnie współczesny charakter.

Szlachetność wnętrz i różnorodność smaków proponowanych w hotelowej restauracji sprawiają, iż spędzone w niej chwile na długo pozostają w pamięci.

Szef Kuchni – Mariusz Kozak

Swoją karierę rozpoczął na Westminster Kingsway Collage gdzie ukończył studia na kierunku Professional Chef Diploma. Przez 8 lat zdobywał doświadczenie w renomowanych restauracjach w Londynie pracując w m.in w restauracji Gordona Ramseya oraz takimi szefami jak Marcellin Marc, Monica Galetti. W Polsce swoją karierę kontynuował w Brasserie Warszawskiej oraz Food Art Gallery jako szef kuchni.

Najbardziej ceni sobie kuchnię francuską, przede wszystkim za technikę gotowania, wyrafinowane połączenia smaków oraz elegancję. Swoje inspiracje czerpie z podróży, codziennych zdarzeń oraz fachowej literatury. Nie wyobraża sobie biblioteki bez Larousse -najlepszej encyklopedii gastronomicznej na świecie.

GALERIA

Kontakt

H. Modrzejewskiej 2, Wrocław
ristorante.wroclaw@lr.ewosoft24.pl
+ 48 71 77 23 777

Korzystając z serwisu zgadzasz się na korzystanie z plików cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close