


Na naszych gości czeka renesansowa restauracja inspirowana dworską kuchnią polską. Copernicus to tradycyjne receptury w nowoczesnej interpretacji utalentowanego Szefa Kuchni – Marcina Filipkiewicza. W naszym menu nie zabraknie grzybów, przepiórek, raków, szparagów oraz innych szlachetnych produktów.
Restauracja została doceniona na całym świecie zdobywając wiele wyróżnień oraz rekomendacji w tym przewodnika Michelin.
Na przeszklonym dziedzińcu na gości czekają biblioteka i sala kawiarniana ze stylowymi krzesłami, zaś z tarasu widokowego, przy którym mieści się bar letni, rozciąga się niezwykła panorama Krakowa – majestatyczny Wawel, kopuły i wieże kościołów oraz dachy kamienic Starego Miasta.
Gośćmi restauracji było wiele znamienitych osobistości w tym były prezydent Stanów Zjednoczonych – George W. Bush czy książę Karol.
Szef Kuchni – Marcin Filipkiewicz
Wcześniej pracował w kilku krakowskich restauracjach, a także we Włoszech oraz we Francji. Miał zaszczyt gotować dla wielu koronowanych głów, dostojników kościelnych, polityków i artystów. Kierował ekipą kucharzy, którzy zdobyli I miejsce w drugiej edycji Wine & Food Noble Night 2009.
W kuchni lubi łączyć różne style. Fundamentem zawsze jest jednak dobra kuchnia włoska oraz francuska. We włoskiej lubi zasadę, że główny smak jest dominujący a pozostałe – takie jak sosy oraz dodatki, które jedynie podkreślają jego głębię i uzupełniają.
Ceni również polską tradycję. Przy pomocy nowoczesnych technik oraz innowacyjnego myślenia o gotowaniu, stara odejść się od stereotypów dotyczących naszej rodzimej kuchni. Tworzy więc dania lekkie i estetyczne. Daleki jest od kuchni molekularnej, korzysta jedynie z niektórych technik do dekoracji potraw.
Podziwia mistrzów klasycznej kuchni jak Alain Ducasse oraz kulinarnych rewolucjonistów w stylu fusion: Granta Achatza z z restauracji Alinea w Chicago i Petera Gilmore’a z restauracji Quay w Sydney.

Kontakt
Kanonicza 16, Kraków
restauracja@hotel.com.pl
+ 48 12 424 34 21